Bilindustrins problem

Utsläppsskandaler skakar bilindustrin och världen kring sig, samtidigt finns det saker en själv som privatperson kan göra – som att tvätta bilen miljövänligt. Även om det inte löser allt så är det ett steg på vägen.

city-cars-traffic-lights-largeAlla som har sin drömbil i garaget vet ofta hur man också tar hand om denna på rätt sätt. Med rätt olja på sina ställen, vad för sorts medel som gör lacken extra glänsande, och hur nybilsdoften sitter kvar extra länge. Men lika viktigt som det är att bilen tas hand om på rätt sätt, är det viktigt att de medel man använder är rätt och riktiga för miljön. Bland annat med rätt tvättmedel, som blir allt mer uppmärksammat varje år, och som vi skrivit om här tidigare.

Sedan är det så att hela bilindustrin har skakat av flera utsläppsskandaler på senare tid, inte minst i och med det stora avslöjandet kring utsläppsfusket från Volkswagen, som en kan läsa mer om i flera större nyhetsmedier, inte minst i Svenska Dagbladet:

Det började med att tyska Volkswagen visade sig ha fuskat med utsläppssiffrorna för dieselbilar i USA. Skandalen kostade Volkswagenchefen Martin Winterkorn jobbet. Men fler bilmärken dras in i bedrägerimisstanker om manipulerade avgassystem.

En svår kompromiss

Nu visar det sig bland annat att även bilar från Mercedes, Renault och Opel även de släpper ifrån sig upp till 40 gånger mer farliga kväveoxider väl ute på vägarna än vad de gör när de testas i labben. Det sägs vara så att om en bil ska ha jätterena avgaser så kan den faktiskt nå det genom skickliga ingenjörers arbete, men då kommer tyvärr också bilen att dra mer bränsle – vilket i sig gör en avtryck i miljön på sitt sätt. Och genom att investera i bättre avgasteknik kommer även bilarna att bli mycket dyrare.