Bilvård med däckfokus

Att hålla bilen fräsch och fin är A och O om man vill att dess värde ska bibehållas längre när man har planer på att sälja bilen vidare i ett senare tillfälle, men vad som ofta glöms bort att hålla rena och fina är däck och fälgar – men det är väldigt enkelt att rengöra dem.

3197954-hjuletDags att köpa nya däck och fälgar inför sommaren? Det kan du göra det hos däck365 direkt online när du vet vilka däck du ska ha. Eller så kanske det bara är dags att rengöra dem inför sommaråkningen lite sådär ordentligt som man bara gör ibland? Bästa tidpunkten att kontrollera om det är behövligt att byta helt och hållet eller om det bara är lite rengöring som behövs för att däcken ska vara kördugliga är nu med tanke på det obligatoriska däckskiftet från vinter- till sommardäck som bör genomföras snarast möjliga om det inte redan är gjort. För du vet väl att bytet ska vara gjort senast den 15 april om du planerar att köra med bilen under sommaren, det är enligt lag. Om du känner att du vill fräsch upp minnet med vad som gäller rörande dina däck och din bil är ett tips att spana in Expressens lista med allt från viktiga datum att ha koll på till mönsterdjup och lufttryck.

Att tänka på när du rengör däck och fälgar

5603582--När du kontrollerat att dina gamla däck är kördugliga kan det även vara en god idé att passa på att rengöra dem. Det är enkelt. Men innan du börjar med rengöringen kan det vara bra att veta att just fälgtvätt faktiskt är den starkaste bilvårdskemikalien som man använder och därför bör du vara noga med att den bara används på däcket. Du ska heller inte låta medlet torka in, tipsar Teknikens Världs experter eftersom att detta faktiskt kan skada fälgen – och de tipsar även om att alltid använda både skyddsglasögon och gummihandskar när du handskas med denna kemikalie, med tanke på hur stark den är!

Så rengör du däck och fälgar på bilen:

  • 16019-dangerous-tread-wearBörja med att spreja ett jämnt lager med fälgrengöring som du sedan låter verka enligt förpackningens instruktioner. Brukar vanligtvis bara vara några minuter!
  • Borsta ytan med en speciell fälgborste för att få bort smutsen såsom bromsdamm vilket sitter i ganska så hårt.
  • Använd med fördel en högtryckstvätt för att strila bort medlet.
  • Nu är det dags att ta itu med petroleumsmutsen som ofta finns på fälgar, den tas bort genom att du nu sprejar ett lager avfettning som du också låter verka enligt anvisningarna på produkten du valt att använda dig av.
  • Gnugga sedan tills att ytan är ren och skölj bort.
  • Nu är det däckets tur – det tvättar du lättast med ett bilschampoo och är smutsen väldigt fast kan du använda ett rengöringsmedel som är anpassat till gummi och borstar sedan med en mjukborste för att få smutsen väck.
  • Spola sedan däcket tills att all smuts är borta.
  • Låt hela hjulet torka och lägg sedan ett lager med vax över hela, det skyddar fälgen och ökar ljusreflektionen samt gör att fälgen blir mycket enklare att rengöra nästa gång det är dags att fräscha upp dem!