Tänk på det här när du väljer vinterdäck

Än har vintern inte kommit till hela Sverige. Men den kommer, var så säker, och när det sker är det bäst att vara förberedd. För den som köpt bil nyligen kan det vara dags att tänka på vilka däck man kan komma att behöva.

Det finns två typer av vinterdäck: dubb- och friktionsdäck. Vilken typ av däck man bör välja beror på vilken typ av underlag man kör på. Dubbdäck ger bättre grepp på is, framför allt när temperaturen ligger kring noll. Även på en våt vägbana är dubbdäcken bättre, men det beror inte på dubbarna, utan på däckens konstruktion. På snö är det däremot ingen skillnad mellan dubb- och friktionsdäck. Det som framför allt gör att många väljer friktionsdäck är ljudnivån och komforten, eftersom däcken är mjukare att åka på. Det går också att få en lägre bränsleförbrukning genom att välja friktionsdäck, men då gäller det att man väljer rätt däck för sitt fordon.

Vinter var?

Det svenska vintervädret kan vara bedrägligt, inte minst om man åker långa sträckor från norr till söder. Friktionsdäcken som säljs i de nordiska länderna ska enligt tillverkarnas egna specifikationer klara ned till 60 minusgrader, en temperatur som få av oss någonsin upplever. Naturgummi spricker vid minus 44, varför däcken innehåller max 50 % naturgummi. Resten är syntetiskt framställda ämnen. Tidigare har det varnat för cancerframkallande ämnen i bildäck, men dessa är på väg att försvinna. Oavsett vilka tillsatser man använder går det dock inte att skapa ett däck som fungerar lika bra vid 0 grader som vid -20. Som köpare måste man alltid göra en avvägning.

Sedan några år tillbaka är det tillåtet i Sverige, Norge och Finland att göra med upp till 190 dubbar, nästan dubbelt så mycket som de 96 som tidigare var högsta tillåtna antal. För att däck med ett högre antal dubbar, vanligtvis mellan 130 och 190, ska tillåtas måste de först klara ett test, där man undersöker om de sliter mer på vägbanan än vanliga dubbdäck.