Truckkort ökar chansen att få jobb

Att studera på universitet eller högskola genererar kompetens och kunskap till ett framtida yrkesliv. Vad dock många glömmer bort är att det finns andra sorters utbildningar som faktiskt också är viktiga när det kommer till att hitta jobb. Gillar du fysiskt arbete eller har drömmar om att jobba inom transport eller bilbranschen? Då är ett truckkort guld värt som merit på ditt CV.

Det kan låta något motsägelsefullt, men faktum är att du med en truckförarutbildning nischar dig på arbetsmarknaden samtidigt som fler dörrar öppnas. Hur då? Ett truckkort är värdefullt eftersom det ger dig nyckeln till många olika arbetssysslor inom olika områden. De grundläggande kunskaper du lär dig på en truckutbildning är så pass kompletta att du kan jobba inom olika branscher. Truckar finns i många olika varianter idag för att på bästa sätt anpassa fordonet utifrån arbetsmiljön. Dagens moderna utbildningar fokuserar på generella aspekter som är viktiga att känna till oavsett bransch eller yrke. Vilka aspekter är då dessa?

  • Säkerhet
  • Förarkunskap
  • Grundläggande teknik

Det innebär i praktiken att du som har ett truckkort har behörighet att jobba inom allt från bilindustri och fordonsteknik till partihandel och godstransport. Truckkortet nischar dig som kandidat, men det öppnar samtidigt många dörrar på en och samma gång.

Truckförare brukar känna en större frihet på arbetsplatsen. Framför allt på verkstäder eller inom industrin där arbetsmoment ofta är monotona. En genomförd truckutbildning i bagaget gör det lättare för din chef att ge dig nya uppgifter.

Kollektivavtal kräver truckbevis

Truckfordon är en av de mest använda maskinerna inom många olika branscher, men det är samtidigt en av de farligaste maskinerna. Just truckfordonet är inblandad i flest arbetsolyckor på svenska arbetsplatser. Just därför har ett större fokus riktats mot att öka säkerheten vid användandet av truckar inom alla typer av arbetsområden. Inte sällan krävs det numera i kollektivavtal att den som kör truck på en arbetsplats också har ett utbildningsbevis. Det räcker med andra ord inte att ha erfarenhet av att köra truck; för att kollektivavtalet ska gälla krävs ett bevis på att föraren genomgått truckutbildning. Ett exempel på den här sortens kollektivavtal som kräver utbildningsbevis är Transportavtalet som har ett minimikrav på truckförares färdigheter samt kunskaper.