Många av dagens bilar i de högre prisklasserna har uppkoppling till internet, vilket möjliggör alla möjliga praktiska funktioner. Nu kan liknande teknik bli tillgänglig även i billigare bilar.
Sedan 2001 är s.k. OBD-portar standard på bensindrivna bilar, och tre år senare blev de obligatoriska även i dieselbilar. OBD står för on-board diagnostics, och är en standard för att kunna läsa av felkoder och parametrar från bilens styrenheter. Tekniken kan användas till många saker, den ligger bl.a. till grund för Telia Sense, en ny tjänst från det f.d. statliga telekombolaget. En liten dosa kopplas in i OBD-porten, eller rättare sagt i OBD-II-porten. I dosan finns GPS-mottagare, accelerometer, gyroskop, wifi och ett inbyggt simkort för 4G.
Liknande funktioner finns idag i de mer exklusiva modellerna från tillverkare som Audi, Mercedes och BMW, men eftersom Telia utnyttjar en teknik som finns i alla bilar som tillverkats efter 2004, och även i många av äldre datum, så blir nu många av funktionerna tillgängliga för nästan alla bilägare. Data från bilens styrsystem skickas till Telias servrar, och kan studeras i en app. Appen kan användas för att hitta tillbaka till bilen efter att man parkerat den på en stor parkeringsplats, eller varna om någon obehörig försöker flytta bilen. Tack vare tillgången till wifi kommer passagerarna också att kunna streama musik och film i bilen.
Vad kan man göra?
Förutom att tekniken kan installeras i många bilar är det en annan sak som skiljer Sense från andra liknande system: det är att Telia har öppnat systemet och appen för sina samarbetspartners, som kan använda datan i tjänster som erbjuds användarna. Ett exempel på en partner är ett försäkringsbolag, men det är bilägaren själv som bestämmer vilka funktioner och företag som ska använda appen och datan. Andra exempel är möjligheten att få sin bil diagnosticerad på distans, vilket säkert är tacksamt för den som bor i glesbygden och har långt till närmaste bilverkstad, eller ett meddelande i appen när det är dags att lämna in bilen på service. Troligen kommer man att kunna köpa appar till sin dosa, precis som man gör till sin smartphone. Alla funktioner kommer dock inte att vara tillgängliga för alla användare, utan detta beror till viss del på bilens märke och modell.
Tekniken beskrivs mer ingående i den här artikeln, där vi också får ett konkret exempel på hur tjänsten kan användas. Folksam erbjuder sina kunder en dosa att montera på instrumentbrädan, som varnar om föraren kör för fort. Den som håller hastighetsgränserna kommer däremot att få en lägre premie på sin bilförsäkring. Hur mycket lägre premien blir är inte bestämt än – Telia Sense lanseras först nästa år – men det kan bli så mycket som en femtedel.
I Danmark finns en liknande teknik redan, men där används den på ett annat sätt. Försäkringbolaget Alka höjer självrisken för förare som krockar och visar sig ha kört för fort. Enligt Jens Henriksson, som sitter i Alkas styrelse och även är VD på Folksam, finns dock inga planer i Sverige på att införa något liknande.