En bil är utformad på ett sätt som ska vara lätt att manövrera och som på alla möjliga sätt ska minska risken för olyckor. Det gäller både vilka däck du använder till vilket väder, till ABS-bromsar och belysning. Många gör inspirerande nattvändor på landet och riskerar därmed att råka ut för viltolyckor. Mycket dumt, eftersom viltolyckor är vanliga. Med bra extraljus och försiktig körning minskar du risken rejält.
Tidigare har nämnts den bil som inte kunde bromsa efter besiktning. Att ha välfungerande bromsar är din räddning i det sista, men det finns bättre sätt att skydda sig och det är genom bra frontbågar. Med extraljus på din bil har du mycket bättre sikt, och kan undvika olyckor i allt större grad.
Dålig sikt en anledning
Det finns alltför många färska nyheter om viltolyckor. Vi har kvinnan i Ronneby som hann väja, men som själv körde av vägen och skadades därmed. Vi har viltolycka med älg på väg 292 mellan Österbybruk och Gimo. Rådjur i Traryd. Listan kan göras lång. Tyvärr, kanske man får säga, handlar det inte om några fyllon som är ute och kör och som slarvar med uppsikten. Tvärtom kan det hända vem som helst. Det finns en del saker man kan tänka på för att undvika viltolyckor.
Folk som bor och åker mycket på landsbygden vet detta alltför väl. Stadsbor däremot verkar tro att rådjur över huvud taget inte finns bland höghusen. Rådjur, som är så pass välanpassade till människornas liv att de rotar i soptunnorna efter matrester. Viltolyckor sker med andra ord både i stadsmiljö och skogsmiljö. Hur kan man då undvika viltolyckor?
September till oktober sker flest olyckor, men även på sommaren sker mycket älgolyckor.
- Var alltid observant
- Torka rent din belysning innan du kör, ha gärna extra vid behov. Kom ihåg att inte blända.
- Läs av naturen – var kan djuret dyka fram? Exempelvis där viltstängsel börjar och slutar.
- Bromsa i första hand – styr undan i andra
Om olyckan är framme bör du alltid kontakta polis, varna andra trafikanter med en varningstriangel och aldrig försöka närma dig djuret.